UzbrdoNizbrdo | BA

Turno skijanje

Šta je turno skijanje? 

Turno skijanje je jedan od oblika skijanja u divljini, odnosno van uređenih skijališta. Turni pohodi i pustolovine mahom se događaju u potpunoj divljini netaknute prirode, daleko od ljudi i civilizacije. Najveća nagrada nakon uspona je fantastičan pogled na netaknutu, neutabanu bijelinu ispod Vas.

Turno skijanje po bosanskim planinama

Turno skijanje po Zec planini – fotografija preuzeta od Emir Vučijak www.mtb.ba

Turno skijanje omogućava putovanje kroz zimske predjele na skijama, sopstvenom snagom, bez ski liftova ili vozila za snijeg. Da bi ovo bilo moguće, za razliku od alpskog skijanja, vezovi su takvi da omogućavaju podizanje pete zbog prirodnijeg hodanja uzbrdo ili po ravnom.

Sa druge strane, za razliku od nordijskih gde je peta stalno slobodna, kod turno skija peta može da se fiksira i da se nizbrdo skija klasičnom alpskom tehnikom. Turno skijanje je usko povezano sa planinarenjem, alpinizmom ali i sa skijanjem, kako alpskim tako i nordijskim.

Turno skijanje u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini postoji puno terena koji su pogodni za turno skijanje. To su planine koje su zimi puste i nenaseljene, a relativno su blage i idealne za skijanje. To su prije svih Čvrsnica, Bjelašnica, Zelengora, Lebršnik, Vlašić ali i mnoge druge.

Turno skijanje po bosanskim planinama

Turno skijanje po Vitreuši – fotografija preuzeta od Emir Vučijak www.mtb.ba

Ukoliko želite turno skijati na nekoj od planina u Bosni i Hercegovini, molimo Vas da nam se obratite putem našeg kontakt obrasca i mi ćemo Vam poslati e-mailom našu ponudu u što kraćem roku.

[contact-form]
GermanEnglish