UzbrdoNizbrdo | BA

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini?

Čarobna zemlja Bosna i Hercegovina obiluje znamenitostima koje je vrijedno vidjeti i doživjeti. Pokušat ćemo Vam navesti samo neke…jer je prosto nemoguće navesti sve ljepote Bosne i Hercegovine

Stećci

Stečak

Stečak

Kao raskrsnica mnogih civilizacija, Bosna i Hercegovina je bogata arheološkim ostacima iz neolita, rimskog, ilirskog i srednjovjekovnog razdoblja. Najspecifičniji i najpoznatiji su ručno rezbareni nadgrobni spomenici – stećci koji datiraju još iz srednjeg vijeka. Ovi jedinstveni spomenici antičke izvorne umjetničke tradicije, koji se nalaze po cijeloj Bosni i Hercegovini, postali su gotovo nacionalni simboli.
U Bosni i Hercegovini također postoje brojni ostaci srednjovjekovnih gradova i dvoraca iz istog razdoblja.

Stari Most u Mostaru 

Stari Most u Mostaru

Stari Most u Mostaru

Osmanlijski arhitekt, Mimar Hajrudin sagradio je kameni most 1566. godine u isturenom komandnom mjestu Osmanskog Carstva na jugu Bosne i Hercegovine. Most prelazi preko rijeke Neretve i poznat je kao Stari most. Vremenom je istureno komandno mjesto preraslo u grad i najvjerojatnije dobilo ime po mostu – MOSTAR.
Danas se ovaj most nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Počitelj

Počitelj

Počitelj

Počitelj je jedinstveno mjesto koje bi se moglo naći na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Obnovljene su Hadži-Alijina džamija, Šišman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovića kuća te otvorene za posjetitelje. Najzanimljiviji objekt u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu.
Osim orijentalne arhitekture i osmanlijskog osjećaja, Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji s najduljom tradicijom u Jugoistočnoj Europi.

Park prirode Hutovo blato

Park prirode Hutovo blato

Park prirode Hutovo blato

Park prirode Hutovo blato nalazi se u južnoj Hercegovini. Zaštićeno je područje i značajan rezervat ptica. Poznat je kao oaza u kojoj su smještene mnoge vrste ptica močvarica te veliki broj drugih biljnih i životinjskih vrsta.

Međugorje

Međugorje

Međugorje

Međugorje, mjesto koje je postalo popularno zahvaljujući posjetima katoličkih hodočasnika, nalazi se u južnoj Hercegovini, točnije u Općini Čitluk. Milijun hodočasnika godišnje posjećuje Međugorje, a sve je počelo 1981. godine kada je grupa mladih ljudi iz sela ispričala da je vidjela Djevicu Mariju na obližnjem brežuljku.

Blagaj – Izvor Bune

Blagaj sa izvorom Bune

Blagaj sa izvorom Bune

Blagaj – Buna. Izvorište Bune, jedno od najvećih i najljepših u Europi, najfiniji je primjer podzemne vode krševitih predjela. Voda izbija ispod litice duge 200 metara i svojom količinom samostalno formira rijeku Bunu. Ne čudi stoga što je osmanlijski sultan bio impresioniran ljepotom ovog izvorišta te je naredio izgradnju tekije u njegovoj blizini. Ona je sagrađena u 16. stoljeću za potrebe derviškog reda, a i danas je jedno od najmističnijih mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kanjon rijeke Rakitnice

Kanjon rijeke Rakitnice

Kanjon rijeke Rakitnice

Kanjon rijeke Rakitnice jedan od najdubljih u Europi, prirodno je čudo. Duž njega nalaze se endemski primjerci flore i faune. Medvjedi, vukovi, veprovi, kune, divokoze, svi su oni našli utočište u ovom nepristupačnom kanjonu. U ovoj regiji dinarskih planina mogu se pronaći i 32 endemske biljne vrste. Čista planinska voda može se piti dužinom cijelog kanjona.

Prašuma Perućica

Prašuma Perućica

Prašuma Perućica

Perućica je jedna od samo dvije preostale srednjovjekovne prašume u Europi, a nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Često se opisuje kao drevni muzej na otvorenom, s čarobnom šumom koju čine prekrasne, 50 metara visoke smreke i bukve stare od 200 do 300 godina. Prašuma je pravi dragulj u smislu raznolikosti i bogatstva divljih životinja i endemskih biljaka.

Pećina Vjetrenica

Pećina Vjetrenica

Pećina Vjetrenica

Vjetrenica, najveći sustav pećina otkriven u Bosni i Hercegovini, nalazi se nedaleko od Ravnog, gradića na krajnjem jugu Hercegovine i pravoslavnoga manastira Zavala. Pećinski kanali imaju ukupno 6 kilometara, a zadivljujući glavni kanal zadire 2,5 kilometara u utrobu zemlje. Među mnogim arheološkim pronalascima nalaze se i ostaci pećinskih medvjeda i leoparda, pećinski crteži čija se starost procjenjuje na 10.000 godina. Pećina je također dom brojnim malim jezerima u kojima žive endemski račići koji se mogu naći samo u podzemnim vodenim sustavima.

Sarajevo i Baščaršija

Baščaršija u Sarajevu

Baščaršija u Sarajevu

Iako je dosta dijelova grada interesantno za obići, najposjećeniji su centar i stari dio grada, uz dolinu rijeke Miljacke. Za posjet izvornom starome gradu, potrebna je malo ozbiljnija šetnja, pošto je Sarajevo osnovano na vrhu brda sa kojih se vidi današnji grad. Stare uske uličice, sa obje strane rijeke, iznad Baščaršije su vrijedne razgledanja

Vodopad u Jajcu

Vodopad u Jajcu

Jajce i Plivsko jezero

Jajce je bilo posljednje odbrambeno uporište prije pada pod vladavinu Otomanskog carstva 1528. godine. Poznat po masivnom vodopadu koji krasi srce grada, Jajce takođe predstavlja višeslojnost historije ovog područja – od tragova Ilira i Rimljana do spektakularnih bosanskih i otomanskih građevina. Plivsko jezero također nudi veoma kvalitetno mušičarenje, kao i mnoge druge sportove na vodi.

Park prirode Blidinje

Park prirode Blidinje

Park prirode Blidinje

Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područje je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora munike. Park prirode Blidinje je dobilo ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1184 m. Površina jezera je oko 6 km² uz relativno malu dubinu, dok voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega.

Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac se nalazi 12 km sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. To je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH. Vodopad je visok 98 metara i smješten je u pejsažu izuzetne ljepote. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore.

Nacionalni park Una

Nacionalni park Una

Nacionalni park Una

Nacionalni park „Una“ prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom rijeke Unac, desne pritoke Une sve do rječice Krke na zapadu.Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe,vrlo vrijednu za očuvanje ukupne krajobrazne i biološke raznolikosti,a posebno zbog:

– položaja na granici tri klimatska područja;
– krških oblika i hidrografije, koji su zajedno sa slivom Korane i Krke jedinstveni u europskim razmjerima;
– reljefnih oblika koji su stvorili jedan od rijetkih prirodnih puteva prema Jadranskom moru;
– mozaičnosti staništa, velike raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta, te prisutnosti reliktnih i endemskih vrsta.

GermanEnglish