UzbrdoNizbrdo | BA

Šta probati u Bosni i Hercegovini?

Tokom Vašeg boravka u Bosni i Hercegovini bilo bi šteta da ne probate našu tradicionalnu kuhinju i naša tradicionalna jela. Kako bi Vam olakšali izbor, predstavit ćemo Vam nekoliko naših jela.

Prijatno 🙂

Ćevapi u lepini

Ćevapi u lepini

Ćevapi

Ćevapi su bosanski odgovor i konkurencija hamburgeru. Najpoznatiji su  Sarajevski, Banjalučki i Travnički ćevapi. Ukoliko ste bili i prošli kroz Bosnu i Hercegovinu, a niste probali ćevape, Vaša posjeta se ne računa.

Begova čorba

Begova čorba

Begova čorba

Begova čorba je vrsta čorbe i tradicionalno svečarsko jelo iz Bosne i Hercegovine. Služi se kao toplo predjelo u vidu klasične supe s povrćem ipilećim mesom.

Sogan dolma

Sogan dolma

Sarme i dolme

Unutar ove grupe imamo tri vrste specijaliteta i to :

  • Punjena paprika – paprike punjene mljevenim mesom i rižom;
  • Sogan-dolma – luk punjen mljevenim mesom;
  • Sarma – meso i riža umotani u listove kupusa.

Burek

Burek

Burek

Burek je specijalitet bosanske kuhinje preuzet iz turske kuhinje (bur, tur.- savijati). To je pita od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa, koje se s lukom i začinima mota u tanko razvučeno tijesto jufke. Zavisno od načina pripreme, u Bosni se najčešće duge, umotane jufke savijaju u krug, zvrk, što odgovara okrugloj, plitkoj posudi (tepsija) u kojoj se peče. Nekada se burek pekao ispod sača.

Grah

U bosanskohercegovačkoj kuhinji grah se uglavnom konzumira u obliku čorbe. Kuha se zajedno sa sušenim mesom ili/i sa povrćem.

Bosanski lonac

Bosanski lonac

Bosanski lonac

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine. Historičari kulinarskih prilika pretpostavljaju da jelo ima dugu tradiciju, a da porijeklo najvjerovatnije vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara.

 

 

 

 

Pečenje na ražnju

Pečenje na ražnju

Pečenje na ražnju

Gurmani cijene pečenje koje treba znati pripremiti u skladu sa najboljom tradicijom na vatri na ražnju. Skromno ćemo tvrditi da boljeg specijaliteta od pečenja na ražnju nema.

 

 

 

Rakija

Rakija

Rakija

Rakija je naš as u rukavu, to je tajno oružje protiv svih neprijatelja običnog čovjeka. To će uništiti bakterije, osloboditi vas bola u želudcu i bola u mišićima, uništi bilo koju vrstu virusa i trenutno izvršiti dezinfekciju rana. U stvari, rakija se nekad zvala «aqua vitae». Za razliku od svih evidentnih medicinskih rakija klizi niz grlo izuzetno dobro u bilo kojoj mogućoj prilici. Bilo da ste se upravo probudili iz kome ili se skate-ate na autoputu – Rakija je tu da poboljša iskustvo. Ne samo da smiruje nepce nakon ukusnog pečenja/pršuta, nego i povećava ukus stavljajući vam veliki osmeh na vašem licu. To je prirodni lijek, popis medicinskih dostignuća doziran u čašici tradicionalnog pića.

Kadaif

Kadaif

Kadaif

Kadaif je tradicionalna bosanska delicija, koja se priprema za Bajram i druge svečane prilike. Postojbina kadaifa je na Istoku. Neki kažu da je kadaif nastao u Palestini gdje je poznat kao kanafeh, drugi tvrde da mu je domovina u Libanonu. Kako god, tek dolaskom kadaifa u Tursku, što se desilo u ranom 18. stoljeću, zajedno s baklavom kadaif je zauzeo vodeću poziciju. U Osmanskom carstvu kadaif se pripremao za posebne goste i u posebnim prilikama, kao što su vječanja, rodjenja, sunet… Upravo zahvaljujući Osmanskom carstvu kadaif se proširio po cijelom Balkanu, Albaniji i  Grčkoj, a odatle i po ostatku svijeta.

Tufahija

Tufahija

Tufahija

Tufahija označava slatko jelo od kuhanih jabuka čvršće konzistencije filovanih finom kremom od mljevenih oraha ilibadema, slatke pavlake i šećera, ukrašeno šlag-pjenom i višnjom na samom vrhu.

 

 

 

 

 

 

Baklava

Baklava

Baklava

Baklava je kolač orijentalnog porijekla koji se pravi slaganjem jufke tanko razvijenog tijesta, u nekoliko, obično desetak i više slojeva između kojih se dodaje smjesa mljevenih oraha i naizmjenično sitno ribanog tijesta tirita. Reže se na komade koji su slični rombu. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi zaljeva se agdom (slatkom vodom).

Halve

Halve

Halva

Halva  je slatko jelo od pšeničnog brašna, masti i meda ili od sezama, brašna, meda ili šećera. Postoje različite vrste: ćeten-halva, tahan-halva, kos-halva, itd.

GermanEnglish