UzbrdoNizbrdo | BA

MTB ture u zapadnoj BiH

Naš prijedlog Vaše MTB avanture u BiH može biti obilazak planinskih vrhova koji su se smjestili u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a dio su planinskog masiva dinarskih alpa koji se proteže od Slovenije do Albanije. Sve planine koje pohodimo što bajkom što pješke su posebne svaka na svoj način te sa fenomenom kraških polja između čine cjelinu koju vrijedi obići između ostalog zato što je MTB kao vrsta turizma u samom početku pa je ono što ćete imati priliku da doživite poprilično iskonsko.Kraška polja su geografski specifična za dinarske alpe, nastala su kao geološki fenomen u kršu i stanište su mnogobrojnih životinjskih i biljnih vrsta a sa planinama čine predjele nestvarne ljepote koje ćemo vam omogučiti da ih upoznate vozeći bajk ili planinareći po istim.
Osvajujći vrhove bićete u prlici da se divite prirodi ali i da uživate u tom da imate cijelu planinu samo za sebe što se nama (UzbrdoNizbrdo Team) često dešavalo da na nekim od naših pohoda sretnemo tek par čobana sa stadom ovaca i apsolutno nijednog bajkera, planinara ili nekog drugog ljubitelja prirode.
Uživaćete u susretu vjetrova sa jadranskog mora i kontinenta, a sve to u nestvarnom miru i odsustvu svih loših produkata civilizacije.
Naše ture su tako koncipirane da ih možemo organizovati kao jednodnevne, dvodnevne ili višednevne ture te vam također možemo ponuditi i više različitih aktivnosti tokom vašeg boravka u Bosni i Hercegovini.
Naš prijedlog višednevne ture bi mogao izgledati ovako :

Dan 1

Vaša MTB avantura može započeti u Nacionalnom parku Una i to laganom vožnjom od Gorjevca do Štrbačkog buka. Na Gorjevcu skrećemo sa glavne ceste na makadamsku cestu i ulazimo u Nacionalni park. Dalje slijedi uspon vijugavom makadamskom cestom bez rupa i vododerina, kroz šumu kakva se rijetko sreće, visoka, gusta, prošarana brojnim biljnim vrstama, nakon čega slijedi spust prema Štrbačkom buku. Štrbački buk je mjesto neponovljivo koje zbilja vrijedi vidjeti. Sva ta sila vode se spušta sa visine od 24 metra uz huku i prštanje kapljica na sve strane. I onda zeleno-modra boja Une na mjestima gdje dubinu niko i ne provjerava, ili svijetlozelena na hukovima gdje se uz kovitlanje i pjenu probija između kamenih gromada. Ukoliko budemo imali sreće, može se desiti da baš u tom trenutku naiđu čamci raftera pa bi svjedočili spuštanju niz slap. Nakon Štrbačkog buka vožnju nastavljamo prema Kulen Vakufu i Martin Brodu gdje bi imali organizovan ručak, te nakon ručka za kraj, slijedi podugačak uspon makadamskim putem prema Vrtoču i Seoskom imanju Čardaklije gdje bi ujedno naša vožnja i završila.
Štrbački Buk

Štrbački Buk

Dan 2

Drugog dana vaša MTB avantura moze započeti iz Bosanskog Petrovca usponom na planinu Klekovaču na 1962 metra nadmorske visine. Zavisno od raspoloženja grupe vožnju možemo započeti iz Bosanskog Petrovca asfaltnim usponom do Oštrelja ili organizovati prevoz do Oštrelja, te vožnju započeti upravo pored Titovog voza Proleterke sa prevoja Oštrelj ili sa Pasijaka. Sa Oštrelja pratimo nekadašnju uskotračnu prugu te se lagano počinjemo penjati prema Klekovači kroz miješanu šumu. Većim dijelom uspona se krećemo vrlo dobrim makadamskim putem koji postaje lošiji tek kada dođemo do famoznih serpetina, što i predstavlja najzahtjevniji dio naše vožnje. Na 3 km od vrha šuma lagano postaje sve rijeđa, te u jednom momentu prelazi u kleku po kojoj je planina i dobila ime.
Ukoliko se odlučimo na uspon iz pravca Pasijaka, ruta nas prvo vodi asfaltnim putem od Pasijaka, koji postepeno prelazi u makadamski put, te tim putem dolazimo do serpetina.
Nakon što osvojimo vrh Klekovače, slijedi nam spust niz padine Klekovače ili prema Oštrelju ili prema Pasijaku.

Dan 3

Treći dan se vozimo ka planini Šator. Start ture je u sred kraškog polja podno same planine sa cca 800 mnv i sam uspon počinje asfaltnim putem koji  prelazi u makadamski put koji kako zalazi dublje u planinu postaje sve lošiji, a prolazi kroz mješane šume stoljetnih bukvi i crnogorice, a koje su dijelom i pod posebnom zaštitom. Nakon savladanih cca 700mnv dolazimo do Šatorskog jezera koje se nalazi na 1500 mnv tu imamo priliku da se odmorimo i dopunimo zalihe vode i zatim nabacimo bajkove na leđa i jaaaaako strmom planinarskom stazom kroz sipar savladamo preostale metre uspona, nekih 400mnv, do samog vrha odakle se pruža pogled na ljepote kraških polja i planina, Sa samog vrha oni koji posjeduju odlično, ali baš odlično, znanje vožnje nizbrdo mogu da spuste na biciklu.
Put prema planini Šator

Put prema planini Šator

Nakon silaska sa vrha otvaraju se dvije mogućnosti koje ćemo odabrati na terenu u zavisnosti od trenutnih želja ekipe,
Prva opcija je da se makadamskim putem kroz gustu šumu spustimo do sela Preodac i tu uživamo u bezbroj kristalno čistih izvora koji sa vodom potoka koji ističe iz Šatorskog jezera te tvori rijeku Unac, inače jednu od najvažnijih pritoka rijeke Une, inace Nacionalnog parka. Put većim dijelom ide kroz šumu, a na momente se ukaže pogled na kraška polja koja razdvajaju vrhove. Ova varijanta ima dužinu od cca 80km i preko 2000mnv i izvodi se kao cjelodnevna tura.
Šatorsko jezero

Šatorsko jezero

Druga opcija je da se nakon silaska sa vrha planine spustimo makadamskim putem do sela u podnožju planine i preko livada single trail stazama i kolskim putevima vratimo do starta rute, Ova ruta je nešto lakša i ima dužinu od 70 km i 1500mnv. Obe varijante vožnji po planini Šator imaju svoje highlights momente, u oba slučaja su to Šatorsko jezero, bike hiking i pogled sa samog vrha, a u prvoj varijanti je to bezbroj hladnih i kristalno čistih vrela u selu Preodac dok je u drugom slučaju to single trail i kolski put koji spaja livanjsko i grahovsko polje
Nažalost, u oba slučaja ćemo proći kroz napuštena i dijelom uništena sela gdje će zapuštena imanja i kuće koje propadaju jer u njima niko ne živi još dugo biti neugodan spomenik ljudskoj gluposti na bezumni rat koji je ovim prostorima bjesnio do prije dvadesetak godina.

Dan 4

Za 4. dan naše avanture smo rezervisali uspon na planinu Vitorog, to je planina koju pohodimo često i sa različitih strana. Za ne tako tople jesenje i proljetne dane praktikujemo popeti se iz pravca Glamoča, put započinjemo na nepreglednim pašnjacima glamočkog polja na oko 800 mnv i penjemo se ne tako zahtjevnim makadamskim putem kroz livade i rijetke dijelove pokrivene šumom, a pred samim vrhom počinju serpentine koje nas dovode do vrha na 1906 mnv.
Uspon iz Šipova koji ide asfaltnim putem 2-3 km uz rijeku Plivu, počinje sa 450 mnv i ide kroz gustu i bogatu šumu koja je stanište rijetke ptice tetrijeba, a penje se makadamom kojim  je nekad išla uskotračna željeznica, uspon je blag i početni kilometri se prelaze brzo. Sam pogled sa vrha vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim a moguće je i popeti se iz pravca Glamoča a spustit se ka Šipovu gdje je zagarantovano uživanje u ljepoti rijeka PlivaJanj i Sokočnica i u hrani koju nude brojni restorani smješteni na samoj obali rijeke Janj. Teletina ispod peke, domaći kruh spremljen od brašna mljevenog u vodenici, domaća rakija i hladna izvorska voda odnose umor i daju snagu za nastavak avanture.
Dužina ture varira od cca 60 km do preko 100 km i 2000mnv u zavisnosti koju od mnogobrojnih varijanti izaberemo.
Vrh Vitoroga

Vrh Vitoroga

Na vrhu Vitoroga

Na vrhu Vitoroga

Dan 5

Peti dan idemo na Cincar penjemo se iz samog grada Livna prelazimo kilometre kroz pašnjake, a idemo preko lokaliteta poznatog pod nazivom Kruzi inače poznatom po stotinama divljih konja i ako budemo imali sreće uspjećemo da ih vidimo. Dalje nastavljamo starom rimskom cestom po relativno dobrim makadamskim putem do mjesta gdje bajkovi idu na leđa i počinje bike hiking jer makadamski put prelazi u pješačku stazu kojom moramo savladati cca 500 mnv do samog vrha. Neki djelovi se mogu voziti a neki ne, spust nazad je zahtjevan i za one sa odličnim poznavanjem tehnike spusta, a ide vijencem brda i cijelom svojom dužinom pruža potpuno otvoren pogled na dvije različite strane planine, sjevernu obraslu bogatom šumom i južnu potpuno bez šume na kojoj je dominantan kraški reljef sa bezbroj vrtača i ostacima velikih kamenih staja za smještaj stoke koji potiču iz perioda dok su ovi prostori bili u sastavu austougraske monarhije dok pogled puca sve do planina koje se nalaze u prvom redu do jadranskog mora.

Plato Kruzi

Plato Kruzi

Pogled sa Cincara na Glamočko polje

Pogled sa Cincara na Glamočko polje

Ako zbog  loših vremenskih uslova ne budemo u prilici da se penjemo na neku od planina  ili jednostavno budete umorni dan odmora mozemo iskoristi za rafting na rijeci Uni koja se nalazi u istoimenom nacionalnom parku ili na rijeci Vrbas na kojoj je 2009 godine održano svjetsko prvenstvo u raftingu, iskustvo naših partnera koji organizuju raftng garantuje vrhunski adrenalnski doživljaj kombinovan sa mnogo ukusne hrane i pića po više nego razumnim cijenama.

Ukoliko Vam se naš prijedlog Vaše bosanske MTB avanture sviđa, ali bi ipak da je malo više prilagodite sebi, mi Vam stojimo na raspolaganju. Kontaktirajte nas i recite nam Vaše želje, a mi ćemo, zajedno sa Vama sastaviti Vašu MTB avanturu iz snova.

[contact-form]
GermanEnglish