UzbrdoNizbrdo | BA

MTB u centralnoj BiH

Srednja Bosna je centralna regija u Bosni i Hercegovini koja i predstavlja kolijevku državnosti Bosne i Hercegovine. Najveći gradovi su Sarajevo, ZenicaTravnik. Karakteristična je po čaršijama koje je osnivalo bosansko plemstvo kako bi se ojačala rubna područja tadašnje Osmanlijske carevine (poput Gornjeg i Donjeg Vakufa,Prusca). Srednjobosanske čaršije su poznate po očuvanju višestoljetne bosanske tradicije (dovišta, nekropole stećaka, narodni običaji, bosanski jezik, ikavica itd.).

Kao što smo već i napomenuli naše ture su tako koncipirane da ih možemo organizovati kao jednodnevne, dvodnevne ili višednevne ture te vam također možemo ponuditi i više različitih aktivnosti tokom vašeg boravka u Bosni i Hercegovini.

Na vrhu planine

Na vrhu planine

Naš prijedlog višednevne ture bi mogao izgledati ovako :

Dan 1

Prvi dan MTB avanture započinjemo na planini Lebršnik kod planinarskog doma koji se nalazi nedaleko od prevoja Čemerno, na lokalitetu poznatom kao Papin do. Od doma idemo makadamskim putem koji nakon nekog vremena prelazi u kolski put, pa u singletrail stazu, da bi nakon nekog vremena potpuno nestao na nekim mjestima gdje vozimo livadama i biramo put kojim ćemo se preko jaaako strmih padina spustiti do Jagodinog jezera. Sa samog vrha Lebršnika se pruža pogled na Volujak i Zelengoru, a na drugu stranu na jezero Klinje. Na ovoj  turi, koja nije pretjerano zahtjevna što se tiče fizičke spreme, uživat ćemo u epskim pogledima i čaroliji vožnje po djevičanskim livadama kojima prođe tek poneki planinar. Sam spust je tehnički zahtjevan i zahtjeva zaista dobro poznavanje tehnike vožnje nizbrdo.

Dan 2

Drugi dan je rezervisan za kružnu vožnju od planinarskog doma pa pored izvora koji skupljaju vodu i kasnije tvore rijeku Sutjesku koja uz prašumu Perućicu čini Nacionalni park Sutjeska koji je sad nažalost u opasnosti, jer političari žele da gornji tok rijeke Sutjeske, davanjem koncesija, pretvore u industrijsku zonu izgradnjom mini hidro elektrana i na taj način dovode jedan cijeli eko sistem u opasnost. Nakon što pređemo na južne padine planine Volujak idemo dalje te sve vrijeme uživamo u pogledu na dolinu rijeke dok kolskim putem idemo ka asfaltnom putu kojim se vraćamo ka prevoju Čemerno odakle se vraćamo ka planinarskom domu gdje noćimo još jednu noć.
MTB vožnja

MTB vožnja

Dan 3

Treći dan je rezervisan za put od planinarskog doma, preko prevoja Čemerno, do planine Zelengora, koja je pravi dragulj sa svojim jezerima. Put vijuga između vrhova i jezera koja ćemo obići i ako vrijeme dozvoli okupati se u njima. Neka od jezera su Jugovo i Orlovačko koje možemo obići, jer se nalaze neposredno uz makadamski put kojim nastavljamo kroz guste šume koje se smjenjuju sa livadama i dolazimo u podnožje planine Lelije koja sa Zelengorom čini prirodnu cjelinu.

Dan 4

Nakon tri dana vožnje i umora koji je uzrokovan kilometrima puta i hiljadama metara uspona najbolje je jedan dan provesti spuštajući se rafting čamcima niz bistru i hladnu Neretvu, te taj dan posvetiti dopunjavanju izgubljene energije sa domaćim specijalitetima, da bi bili spremni na nastavak bosansko-hercegovačke MTB avanture.
Pogled sa Lebršnika

Pogled sa Lebršnika

Dan 5

Nakon što smo uživali u raftingu na Neretvi selimo se na planinu Bjelašnicu. Vožnju započinjemo iz pansiona Visočica odakle idemo ka selu Umoljani poznatom po nekropoli stečaka, okamenjenoj aždahi i jednoj od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini. Iz Umoljana nastavljamo do sela Lukomir, odakle se pruža nesvakidašnji pogled na bukvalno pola Bosne i na kanjon Rakitnice koji dijeli Bjelašnicu od Visočice. Iz Lukomira uz serpentine koje nas vode do vrha Bjelašnice odakle uživamo u pogledu na okolne planine, a za lijepog vremena moze se vidjeti i Sarajevo. Tura je tehnički nezahtjevna, uglavnom je podloga makadam dijelom izuzetno loše kvalitete. dok je fizički poprilično naporna.
Za one među Vama kojima ovo nije dovoljno rezervisali smo i dosta zahtjevnije i teže ture. Sa Bjelašnice se spuštamo u kanjon rijeke Rakitnice, odakle započinjemo teški uspon na planinu Visočicu, te preko Visočice se ponovo vraćamo na Bjelašnicu.
Ovdje ne smijemo zaboraviti i planinu Prenj, koju zovu i bosanskim himalajima, Sam Prenj pruža veliki izbor MTB i planinarskih staza po kojima možemo voziti jednu ili kombinovati više tura. Takođe, tu je i planina Čvrsnica koja nudi teški uspon na vrh Pločno, na koji se kreće iz parka prirode Blidinje, a spušta se tehnički zahtjevnim single trailom.
Ukoliko Vam se naš prijedlog Vaše bosanske MTB avanture sviđa, ali bi ipak da je malo više prilagodite sebi, mi Vam stojimo na raspolaganju. Kontaktirajte nas i recite nam Vaše želje, a mi ćemo, zajedno sa Vama sastaviti Vašu MTB avanturu iz snova.
[contact-form]
GermanEnglish